Ești aici: Acasa Scoala noastra Cine suntem

Cine suntem?

Prezentare generală.

            Aşezare tipică de câmpie, comuna Nicolae Balcescu reprezintă o străveche vatră de locuire. Numele comunei vine de la marele istoric Nicolae Balcescu, iar inainte de primul razboi mondial comuna se numea Principele Mihai. La ora actuala nu exista suficiente date, care sa ateste  vechimea sau data probabila a aparitiei acesteia.

Localitate rurală, comuna Nicolae Balcescu este situată în partea de nord a judetului Calarasi, la o distanta de 52 km de Bucuresti şi 60 km de Calarasi, aflandu-se  la 7 km nord de orasul Budesti. Este alcatuita din satul Nicolae Balcescu, care este si centrul de comuna, satul Paicu, aflat la 4 km si satul Fantana Doamnei , situat la 2 km de centrul de comuna. Raul Milotina (afluent al Mostistei), traverseaza localitatea Fantana Doamnei de la nord la sud.

             Descoperirile arheologice indică spaţiul actual al satului Paicu, respectiv Fantana Doamnei ca o străveche arie de locuire, fiind locuit permanent încă din vremurile neolitice(sec XV-XVII). În sprijinul acestei afirmaţii vin inventarele recoltate din riturile arheologice cercetate pe teritoriul comunei: obiecte din silex şi os, topoare de piatră şi numeroase fragmente ceramice de diferite calităţi şi cu diferite tipuri de decoraţie. După procesul de indo-europenizare a triburilor carpato–dunărene şi apariţia populaţiilor geto-dace, cercetările şi descoperirile arheologice indică o evoluţie continuă a formelor de creaţie materială, ceramica fiind decorată cu motive locale ca spicul de grâu sau roata stilizată. 

            Asemenea unui organism viu populaţia este supusă unui permanent proces de împrospătare prin fenomenul de reproducere, generaţiile noi, tinere, înlocuindu-le pe cele vechi, ajunse la bătrâneţe. Această mişcare naturală este exprimată cu ajutorul a doi parametri: natalitatea şi mortalitatea.

            Natalitatea a scăzut de la 20‰ (1981 – 1987) la 11,6‰ în 2000 cu tendinţe continui de scădere. Şi numărul căsătoriilor a scăzut de la an la an, ajungându-se în anul 2000 la 22 de căsătorii, adică mai puţin de jumătate din numărul căsătoriilor înregistrate în 1992 – 51. Cele mai ridicate valori ale divorţurilor s-au înregistrat în anii 1995 (11 divorţuri – 4,1‰) şi în 1998 (36 de divorţuri) 4,9‰. Cauzele care au generat această situaţie sunt multiple: proporţia mare a femeilor din contingentul fertil aflate pe piaţa muncii, nesiguranţa locului de muncă, o politică socială în domeniul copilului şi a familiei cu mulţi copii nu prea eficientă. O altă cauză ţine de schimbările apărute în comportamentul monografic al populaţiei, schimbări ce privesc atitudinea cuplurilor de a-şi reduce dimensiunea familiei, nupţialitatea în scădere, mulţi tineri amânând întemeierea unei familii ca şi numărul de divorţuri într-o continuă creştere. Analizând al doilea parametru – mortalitatea – pe aceleaşi perioade, vom observa că cel mai ridicat număr de decese s-a înregistrat în anii 1981 (104 - 11‰) şi 1986 (119 – 12,9‰), pentru ca după 1990 să atingă valori mult mai ridicate: 129 - 17,4‰ (1997), 136 – 18,3‰ (1996).  Prin realizarea diferenţei dintre cei doi parametri se obţine sporul natural. Se observă uşor că până în 1990 el a avut valori pozitive, cel mai ridicat spor natural înregistrându-se în 1984 – 10,6‰. Între anii 1992 – 2000 sporul natural a fost preponderent negativ, având valori cuprinse între -0,8‰… -6‰, cea mai scăzută valoare înregistrându-se în anul 1996.

            Se estimează că populaţia va scădea numeric, creşterea morbidităţii, deteriorarea stării de sănătate a populaţiei şi îmbătrânirea demografică influenţând direct evoluţia viitoare a mortalităţii care este deja ridicată. (Institutul Naţional de Statistică, „Situaţia Demografică a Judeţului Călăraşi, 1991-2000”)

            Dupa 1990 se manifesta insa si un alt fenomen si anume acela de stabilire in localitate a multor familii venite din capitala, care fie ca se reintorc in localitatea natala, fie ca isi cumpara  aici proprietati, fac sa compenseze oarecum scaderea populatiei.

Şcolile din comuna Nicolae Balcescu funcţionează în reţeaua şcolilor de stat din judeţul Calarasi. Şcolile nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, dar au documentatiile depuse pentru a le obtine.

Acum scoala din comuna Nicolae Balcescu funcţionează în doua corpuri de cladiri, situate la 3 km distanta unul de celalalt. Cladirea cu 5 sali de clasa a fost construita in  anul 1935, iar cladirea din satul Fantana Doamnei este chiar mai veche datand din 1905.

Unitatile din Nicolae Balcescu funcţionează în doua schimburi.

Dinamica structurii şcolii:

Nivel de invatamant  2014-2015     

Inv.primar

Nr.

Crt.

Clasa Nr. Clase Nr. Elevi Observaţii
        1. Clasa pregatitoare 1 23  
2. Clasa I 1 22  
3. Clasa a II-a 1 14
4. Clasa a III-a 1 22
5. Clasa a IV-a 1 18

Inv.gimnazial

Nr.

crt.

Clasa Nr. clase Nr. elevi Observaţii
1. Clasa a V-a 1 20  
2. Clasa a VI-a 1 23  
3. Clasa a VII-a 1 16  
4. Clasa a VIII-a 1 21  

Inv. Prescolar: GPN Nr.1 Nicolae  Balcescu                        

Nr.

crt.

Grupa Nr. grupe Nr. preşcolari Observaţii
  Grupa mică

1

21

Grupa mica combinata cu grupa mijlocie
  Grupa mijlocie
  Grupa mare 1 19  

GPN Nr.2 Fantana Doamnei

Nr.

Crt.

     Grupa Nr. grupe Nr. prescolari Observatii
1. Combinata 1 13  

Nivel de invatamant  2014-2015

Inv.primar                  99 elevi/5cls

Inv.gimnazial             80 elevi/4 cls

Inv. Prescolar             53elevi/3grupe

http://protoierialehliu.ro/informatii/cerc-catehetic-la-parohia-nicolae-balcescu.html

Mesaj rapid


Articole postate recent

Prev Next

Analiza P.E.S.T.E

ANALIZA P.E.S.T.E( politic, economic, social, tehnologic şi ecologic) ...

Instrumente de evaluare

Evaluarea va urmări stabilirea raportului dintre performanţele obţinute şi ...

Plan managerial

Plan-Managerial-2020-2021

Online acum

Avem 36 vizitatori și niciun membru online